Historijat udruženja

Udruženje je u registar Udruženja zvanično upisano 30.8.2019.godine, i već danas broji nekoliko desetina aktivnih članova i više stotina prijatelja i simpatizera. Vođeni ajetom sa naslovnice, trajno motivisani i nadahnuti za činjenje dobra odlučismo kroz ovu plemenitu ideju pomoći našim sugrađanima u stanju naglašene socijalne potrebe. U ovoj rubrici kratko ćemo se osvrnuti na osnove kada je u pitanju rad našeg Udruženja, ali Vam, svima kolektivno, želim uputiti nekoliko poruka nadajući se da će one i doći do Vas.

Jedna od djelatnosti Udruženja jeste i prikupljanje i traganje za materijalnim i svim drugim adekvatnim vidovima pomoći i podrške licima kojima je pomoć potrebna a u šta spada širok dijapazon zadataka i aktivnosti koje smo zadali sebi i našem članstvu:

  1. Aktivnosti za zaštitu i zbrinjavanje životinja;
  2. Poboljšanje kvaliteta života i zdravlja socijalno isključenih i ugroženih kategorija u našem gradu;
  3. Pomoć i podrška starijim osobama;
  4. Aktivnosti za djecu i mlade;
  5. Promocija pozitivnih duhovno-tradicionalnih i porodičnih vrijednosti u našem društvu;
  6. Realizacija projekata sportskog, kulturnog i vjersko- edukativnog karaktera;
  7. Pomoć i podrška žrtvama porodičnog nasilja;
  8. Aktivnosti na prevenciji nasilja, ovisnosti o psihoaktivnim supstancama, kockanju i drugim porocima;
  9. Aktivnosti na razvoju lokalnih zajednica.

Na samom početku naveli smo da želimo prenijeti nekoliko poruka za koje smatramo da ih je danas izuzetno važno razumjeti zbog svega što se dešava, kako u našim porodicama, lokalnoj zajednici, državi, tako i u cijelom svijetu. Naša porodica i njeni temelji, tradicionalne i duhovne vrijednosti uzgajane i vrijedno čuvane stoljećima unazad, budućnost naše djece i perspektivnost naše omladine narušeni su i ugroženi uslijed dejstava negativnih faktora prisutnih svakodnevno. Faktori poput, na prvom mjestu loše vođene politike, prisustva negativnih fenomena poput alkoholizma i narkomanije, u posljednje vrijeme i migrantska kriza koja polahko sve više zahvata i područje naše zemlje, korupcija i kriminal uvučeni u najdublje pore našeg društva, loše i neadekvatno obrazovanje, porast broja samoubistava, nepotizam, mito, i mnoge druge negativne pojave dio su naše svakodnevnice i nažalost, mnogi od njih oblikuju naše živote, i živote i budućnost naših potomaka.

Međutim, vrlo je važno da shvatimo da to nisu lokalne pojave, prisutne samo u našoj sredini. Pojave su to koje kontaminiraju svaku zemlju, svaki djelić ovog dunjaluka i koje trpe milioni ljudi svaki dan. Zadatak svake iole moralne, svjesne i savjesne individue, ma gdje god se nalazila jeste da shodno svojim mogućnostima i sposobnostima utiče pozitivno na svoju sredinu, prije svega na svoju porodicu, pa onda i lokalnu zajednicu i državu, usađujući i šireći pozitivne duhovne, tradicionalne, moralne i uopšte – altruističke vrijednosti. U našem Udruženju “Nur" pokušavamo postići upravo takav efekat, ali okupljajući takve individue u jedan, ako Bog da snažan, neuništiv i trajan kolektiv dobra. Pozivam Vas ovim putem da se učlanite u naše Udruženje, i budete dio naše misije – budite i vi dašak svjetlosti u svome gradu.

Apeli